Det er vigtigt at vælge den rette wolfram elektrode når du skal TIG-svejse. Der er flere ting du skal have med i dine overvejelser såsom elektrodetype, diameter, slibningensgeometri og kvalitet. TornboSvejs har et bredt udvalg af forskellige legeringer fra NST og Binzel, og vil gerne hjælpe dig med rådgivning i valg af wolfram elektroder.
Se vores Wolfram guide til venstre for at snævre dig ind på den der passer bedst til dit projekt. Her kan du sammenligne de forskellige wolfram elektroder, og wolfram elektrode farvekode.
Wolframelektroder kommer i mange forskellige farvekoder. Vi har de fleste, lige fra wolfram elektrode rød, til blå, all arounderen lilla og mange flere. Det kan være svært at gennemskue hvilken farve der er den rigtige, og derfor har vi nedenfor lavet en lille guide til de mest typiske nedenfor. Har du stadig spørgsmål, vil vi hellere end gerne være behjælpelig med rådgivning og kan kontaktes telefonisk på 7515 8440 eller via mail på salg@tornbosvejs.dk.
Vores wolfram elektrode lilla(E3) er den vi anbefaler som en god all-around elektrode. I sammenligning med thoriumoxid elektroder er den legeret med sjældne jordarter, og er derfor mindre skadelig for miljøet og er ikke radioaktiv. Derudover har den også en lang standtid og kan bruges til både AC og DC.
Denne er også typisk kendt som en all-around elektrode, men er ikke så stabil som den lilla og har en lathanlegering, ligesom den blå og den sorte wolfram.
Wolfram elektrode blå, er en lathanlegeret wolfram og kan svejse med både DC og AC. Elektroden har et højere smeltepunkt end W-elektroder(grøn), og en længere standtid end WT elektroder(gul, rød og orange)
Den grå wolfram er en ceriumlegeret wolfram, og går under betegnelsen WC20. Den kan bruges til svejsning med både AC og DC, har gode tændingsegenskaber og ikke tendens til at danne skæg. Skal du svejse med DC er det dog værd at overveje den wolfram elektrode blå, da der er mindre elektrodeslid under svejsningen.
Den grønne wolfram er ren wolfram, altså uden legering. Mangler du en elektrode til aluminium, er den grønne wolfram elektrode muligvis til dig, da den kun kan svejse i alu. Den er god til svejsning med AC og har en god lysbuestabilitet. Dog har den dårlige tændingsegenskaber, samt lysbuestabilitet.
Den hvide wolfram har sammen med den brune, en legering med zirkoniumoxid og bruges til svejsning i AC.
Wolfram elektrode rød er endnu en thoriumlegeret wolfram, ligesom den gule og orange. Det gælder dog om at være påpasselig ved svejsning med thoriumlegerede elektroder, da de udskiller radioaktivitet ved brug af wolfram elektrode sliber. Thoriumlegeringen aftager den elektriske modstand, frigørelsen af elektroder forbedres og gør tændingsegenskaber, samt standtid og strømbelastning bedre. Jo højere thoriumindhold desto højere smeltepunkt.
Denne wolfram elektrode har ligesom den blå wolfram lathanlegering. Kan svejse med både AC og DC og har en længere standtid end de thoriumlegerede elektroder. W10 elektroder kan dog ikke belastes ligeså meget som WC-elektroderne, før de begynder at smide partikler ned i smeltebadet, da de har et lavere smeltepunkt end WC-elektroderne(lyserød og grå)
I vores sortiment af wolfram elektroder har vi bl.a. farvekoderne: wolfram elektrode blå, lilla, guld, grå, grøn, rød, hvid, sort, turkis. I forskellige diametre fra Ø 1.0 mm og op efter, samt forskellige længder.
Når du TIG-svejser er det vigtigt at du er opmærksom på værnemidler og at du har sikkerhedsudstyret i orden, så tungmetallerne ikke kommer for tæt på. Se vores udvalg af udsugning, svejsemasker med udsugning, wolframslibere og beklædning.